UN VIS DEVENIT REALITATE - FERMA DE MĂGĂRIȚE
„Cea mai bună modalitate de a prezice viitorul este să-l creezi”
P.Drucker
Sfârșit de septembrie: toamna coboară ușor, ușor, peste munți, peste dealuri și văi, natura se schimbă de la o zi la alta. Blând, soarele toamnei învăluie întreaga atmosferă. Miroase a toamnă în Oltenia de sub munte: merii încărcați se rup sub greutatea fructelor, nucile cad una după alta în iarba grasă, pădurile au căpătat nuanțe ruginii.... În acest ținut de basm, jos lângă drum, te privesc blând câteva animale gingașe și puii lor: ferma de măgărițe a domnului Rujan din Cacova Vâlcii.
Din primăvară până toamna târziu, aceste animale simple pasc libere pe pășunile din munte. Nu necesită o îngrijire deosebită, dar au nevoie de atenția și dragostea stăpânului, de care se bucură din plin.
Deși plecat în Spania din 2003, cu o afacere de succes, o fermă de caprine din rasa Celta Iberica, dragostea de țară și dorința de a se reîntoarce pe meleagurile natale l-au determinat să revină acasă. Acasă, la poalele munților Căpățânii, aproape de mânăstirea Jgheaburi, unde „timpul parcă a rămas pe loc...doar oamenii s-au dus...”. Cu eforturi proprii, în 2019 a construit un adăpost, a cumpărat măgărițe, unele din milă, fiind bătrâne, a așteptat răbdător primii pui, iar astăzi are 18 exemplare frumoase pe care le îngrijește cu mult drag. Experiența, abilitățile, dorința de a face ceva l-au determinat să pornească pe un drum nou: creșterea măgărițelor pentru lapte.
Este o frumoasă zi de toamnă, acea zi mult așteptată în care soția și fiica domnului Rujan au reușit să revină în țară, după câteva încercări nereușite, datorate pandemiei. Susținut de familie, cu multe eforturi și, bineînțeles, multe piedici, deși la început de drum, domnul Rujan se mândrește cu afacerea sa.
Familia Rujan
În poienile de sub munte este o liniște ancestrală, pe care nu o mai regăsești în alte locuri: munții în zare, acoperiți de nori albi, soarele care se pierde în pădurile ruginii, iarba încă verde, iar în depărtare se zărește o turmă de oi.......nimic mai frumos. Un decor de vis din care nu mai vrei să pleci!
Pe drumul spre Mânăstirea Jgheaburi, o așezare monahală care-și merită numele, într-o pășune cu iarbă deasă, pasc liniștite măgărițele și puii lor. Ne apropiem încet, dar animalele sunt deosebit de prietenoase, în special cei mici. Normal, văzând dragostea cu care stăpânul le mângâie pe fiecare. Impresionant, cum rar întâlnești, dar ceva normal, firesc, pentru cei care iubesc animalele.
.
O parte din „cireada” de măgărițe
De ce v-ați întors în țară, și de ce o fermă de măgărițe? Sunt primele întrebări puse domnului Rujan. Dorința de a reveni în țară a fost mai puternică decât orice, și, mai ales, dorința de reîntoarcere pe meleagurile natale, unde am petrecut cei mai frumoși ani ai vieții. De ce măgărițe? Pentru că iubesc aceste minunate animale și pentru faptul că laptele de măgărițe este recunoscut pentru proprietățile sale, benefice organismului uman.
Consumat din antichitate (Hipocrate, părintele medicinii, îi lăuda beneficiile), popular în Roma antică și folosit pentru proprietățile sale în medicină franceză până în sec.20, laptele de măgăriță este foarte apreciat astăzi, fiind apropiat de profilul nutrițional al laptelui matern.
Bogat în vitaminele A, B1, B2, B6, C, D, E, fără să conțină bacterii, laptele de măgăriță poate fi consumat în stare proaspătă. De asemenea, conține un nivel ridicat de Omega 3 și Omega 6 și puține grăsimi, mai puține decât laptele de vacă.
Beneficiile consumului de lapte de măgărițe sunt confirmate de studii științifice, fiind considerat un aliment medicament datorită valorii nutriționale și proprietăților terapeutice, contribuind la creșterea imunității și la tratarea afecțiunilor respiratorii. Și industria cosmetică folosește proprietățile acestui tip de lapte. Sunt doar câteva motive pentru care o activitate de acest fel poate fi considerată o afacere de nișă cu un viitor sigur.
Domnule Rujan, unde vă pot găsi cei care vor cei care doresc lapte de măgăriță? Ferma este în localitatea Stoenești, sat Piscu Mare, tel. 0772906294, facebook: Lapte de măgăriță Vâlcea.
Un început de drum frumos, cu multă dăruire, cu frustrări dar și cu bucurii. Succes în afacere și spor în toate, domnule Rujan!
Consilier superior,
Nicoleta Belu,
Oficiul de Dezvoltare Montană Băile Olănești, Vâlcea