Agricultura reprezintă o moștenire a familiei mele şi o parte din ADN-ul meu. Tatăl meu şi tatăl lui, sunt fermieri, asta mă motivează cu adevărat să continuu”- acesta este răspunsul dat de doamna ISTRATE NICOLETA MARIA la întrebarea -,,De ce a ales să-şi ateste produsele obţinute în cadrul fermei ca şi „ produs montan”.

Cu o seninătate debordantă în voce şi cu o exprimare copilărească izvorâtă din retrăirea amintirilor din copilăria satului Dorolea, judeţul Bistriţa-Năsăud, Nico (cum îi spun prietenii), descrie copilăria minunată şi  legătura strânsă cu natura şi cu animalele  pe care a avut-o încă din primii ani ai copilăriei. I-a plăcut libertatea de a fi în mijlocul naturii, de a alerga pe câmp, de a participa la muncile de zi cu zi din ferma tatălui.

Crescând la fermă, şi-a văzut familia muncind din greu de dimineața și până târziu în noapte. Tatăl, şi  mentorul dânsei, o persoană care a învățat-o cele mai valoroase lucruri din viață, i-a insuflat şi dragostea faţă de animale şi natură. Asfel că, odata cu finalizarea liceului, din dorinţa de a continua ceea ce tatăl dânsei a început, a preluat conducerea fermei, instalându-se în 2017 ca “şef de fermă”.

Odată cu această preluare integrală a fermei, a accesat fonduri europene disponibile în cadrul sM 6.1 “Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri” în valoare de 40.000 euro.

Obiectivul principal al accesării acestor fonduri a fost asigurarea  condiţiilor optime pentru a obţine o productivitate cât mai ridicată prin trecerea de la munca manuală la cea mecanizată, astfel achiziţionând un Tractor de 45 cP.

Ferma vegetală a doamnei ISTRATE NICOLETA MARIA, în suprafaţă totală de 4.50 ha, cuprinde, în principal, cultura de afine cultivate pe o suprafaţă de aproximativ 1.20 ha, iar în ceea ce priveste ferma zootehnică, activitatea pricipală o constituie creşterea bovinelor de lapte, a suinelor şi a ovinelor.

În anul 2020, respectiv în cursul lunii mai, odată cu emiterea Deciziei nr. 173/08.05.2020, doamna ISTRATE NICOLETA MARIA, prin societatea pe care o deţine, ANA MARIA ALLSTAR SRL, a reuşit şi a obţinut atestarea produsului “AFINE” – cu denumirea calitativă  “produs montan”.

Deschide
Ajutor?
Salut! Te putem ajuta?