Produs Montan

...de la munte pe masa ta

BLOG

O VIAȚĂ DEDICATĂ ARTEI POPULARE AUTENTICE, UN DESTIN ȚESUT PE „ FIR DE BORANGIC”

10 septembrie, 2020

O VIAȚĂ DEDICATĂ ARTEI POPULARE AUTENTICE,   UN DESTIN ȚESUT PE „ FIR DE BORANGIC”

 

 

Într-o splendidă zi de Gustar pășeam discret într-un loc unde se contopesc ,,trecutul, prezentul și viitorul”  – atelierul doamnei Cristina Niculescu, „BORANGIC NICULESCU”, comuna Stoenești, jud. Vâlcea. Războaie vechi de țesut, femei care coseau și, într-un colț, d-na Niculescu care-și ajuta fiica să descâlcescă ițele încurcate ale unui război de țesut vechi de 100 de ani.

Deși ne cunoaștem „din totdeauna”, nu știam POVESTEA.... astăzi am aflat-o.

 

O poveste de succes transmisă pe linie maternă -bunică, mamă, fiică și tot așa în viitor-

Familia Niculescu(vezi foto), este o familie frumoasă, de oameni harnici, cu rădăcini adânci în localitatea Stoenești, jud Vâlcea.

 

De peste 28 de ani, dna Niculescu păstrează vie arta populară românească, având drept exemplu mama domniei-sale care a lucrat ani în șir la Arta populară. Un drum lung, greu, cu multe obstacole, dar pe cât de greu, pe atât de frumos, în care a avut alături familia și dorința de a lăsa ceva deosebit în urmă tot familiei, celor două fiice și nepoatelor. A început cu țesături „pe roșu” și apoi s-a gândit să crească viermi de mătase. Vâlceanca este singura din țară care crește viermi de mătase și transformă astfel borangicul în adevărate opere de artă vestimentară, păstrând tradițiile și obiceiurile locului.

„Drumul borangicului – Drumul mătăsii”

Tot ce iese din mâinile d-nei Niculescu și a ajutoarelor sale presupune migală, iscusință, dedicare, răbdare, multă muncă și bineînțeles, mult suflet - într-un cuvânt „artă autentică”. Totul sub ochii celor care vor să vadă. Și, bineînțeles, au ce vedea. Un drum lung, care începe cu creșterea viermilor de mătase și se finalizează în artă vestimentară și nu numai: costume populare, ii din borangic și din pânză de casă, ii brodate, brâie, bete, ștergare din borangic și ștergare artizanale, ornamente, etc.

Dna Niculescu, cu ochii la lucrătura de mână, ne dezvăluie ,, drumul borangicului”: ......ouăle de viermi de mătase sunt îngrijite timp de 40 de zile până ajung la maturitate, la stadiul de gogoașă. În acest moment de evoluție, gogoșile de mătase se deșiră fir cu fir, fiecare în parte, se obține firul de borangic, care apoi cu iscusință va fi tors și țesut în război. Pânza de borangic este apoi croită, cusută, brodată și transformată în obiecte vestimentare de o rară frumusețe.

 Dna Cristina Niculescu, țesând la un război vechi de peste 100 de ani

 

Toate uneltele de lucru, toate războaiele tradiționale achiziționate pe parcursul celor peste două decenii de activitate își au propria istorie și toate sunt funcționale - războaie cu suveică zburătoare, războaie pentru pânză de casă, războaie pentru borangic, războaie pentru bete și un război pentru brâie.

           Război de țesut tradițional

 

Atelierul de borangic al dnei Niculescu este singurul din România unde se mai produce această mătase de calitate. Sunt impresionată de tot ce văd, la fiecare în parte, țesături, cusături, obiecte vestimentare care se desăvârșesc treptat, treptat, sub ochii mei.  Într-un  colț, o parte din doamnele prezente în atelier s-au organizat ad-hoc într-o mică șezătoare și cos motive tradiționale românești.

Apoi, totul se mută  în magazinul de prezentare, unde rămâi pur și simplu impresionat de ceea ce vezi: ii cusute și brodate, recunoscute în toată lumea, costume populare autentice, diverse obiecte vestimentare din borangic..... nu știi unde să te mai uiți mai repede, totul încântă privirea, ....o vreau și pe asta, și pe asta, și pe asta, Doamne cum arată asta! Din păcate, o familie a intrat în atelierul de lucru. Dna Niculescu trebuie să-i întâmpine. Altfel am fi continuat ore în șir.

Un singur lucru este cert. Cu astfel de oameni ne vom asigura viitorul ca națiune. Tradiția merge mai departe, iar identitatea națională nu se va pierde. Avem datoria să păstrăm și să valorificăm acea bogăție inestimabilă a poporului român numită „patrimoniu cultural material și imaterial”.

 

Consilier superior,

Nicoleta Belu,

Oficiul de Dezvoltare Montană Băile Olănești, Vâlcea

Agenția Națională a Zonei Montane
© 2022 produsmontan.ro. Toate drepturile rezervate. Powered by webinspire.ro
phone-handsetchevron-down