Cine suntem noi !

 

Motto: Dacă crezi și vrei, poți!

 

Asociaţia A.F.I – PROFAMILIA este o organizaţie non profit, neguvernamentală înregistrată la Judecătoria Bistriţa-Năsăud, sub nr.51/1996, a fost înfiinţată în baza Decretului 31/1954 şi a O.G 26/2000 şi este organizată pentru scopuri sociale, educaţionale, culturale. A.F.I – PROFAMILIA este o organizaţie non-profit, care nu promovează discriminarea politică, naţională, sau de altă natură. Asociaţia îşi propune să conştientizeze şi să mobilizeze comunitatea pentru depăşirea problemelor existente prin informare, implicare şi responsabilizare.

Asociaţia Femeilor Întreprinzătoare a fost înfinţată în anul 1996 având ca obiect principal de activitate apărarea, promovarea drepturilor și dezvoltarea spiritului antreprenorial al femeilor.

Pe parcursul a doi ani de activitate am luat contact cu problemele sociale cu care se confruntau femeile. Astfel, în anul 1998 asociaţia a hotărât înfiinţarea Agenţiei ProFamilia ca departament de programe sociale. Scopul acestei agenții era promovarea activităţiilor de sprijinire psiho-socială, juridică, medicală şi materială a persoanelor dezavantajate pe criterii etnice, religioase, sex, vârstă, situaţie materială, stare de sănătate etc. Cele două entități au fuzionat în anul 2000.

În perioada 2010 – 2013, am desfăşurat proiectul nostru de suflet și care ne-a dat cele mai mari satisfacții profesionale, O interventie integrata in vederea consolidarii antreprenoriatului social al femeilor vulnerabile. Acest proiect a fost realizat în parteneriat cu patru organizații și co-finanțat din FSE-POSDRU 2007-2013.

Obiectivul general al proiectului a fost eliminarea excluziunii sociale și profesionale a femeilor aparținând grupurilor vulnerabile prin asigurarea egalități de șanse și constituirea unei structuri de sprijin, respectiv resurse pentru economia socială prin înființarea de întreprinderi sociale. Acestea au contribuit la dezvoltarea durabilă și creșterea calității vieții.

Astfel, la Bistrița-Bârgăului am înființat prima întreprindere socială din județul BN. În cadrul întreprinderii sociale a fost amenajat un spațiu aferent activităților de culegere și valorificare a resurselor naturale oferite cu generozitate de Munții Bârgăului și Călimani. Acești munți fac parte din aria protejată inclusă în rețeaua ecologică europeană, SIT NATURA 2000.

Produsele montane și tradiționale realizate în cadrul întreprinderii sociale folosesc ca materia primă fructe de pădure (zmeură, mure, merișoare, frăguțe, afine, cătină, măceșe, șoc, mugur de conifer) flori și fructe cultivate în grădinile din zonă (crin, trandafir, mentă, cimbru, prune, pere, mere, gutui, cireșe și nuci).

Produsele noastre tradiționale, Povila de Bârgău și Pita cu crumpiri au fost atestate în anul 2013.

În anul 2019 am atestat 26 de produse montane: povilă de bârgău, chisăliță de zmeură,  mură, afine, soc, merișor sălbatic, pomnițe, nuci verzi, cireșe pădurețe, pene de rujă, din pene de acăț, pene de lilie, pere pietroase; liptar; sirop de zmeură, mură, afine, soc, pene de soc, pene de acăț, pene de rujă, pene de tei, sirop de nintă, sirop din muguri de buhaș și sirop din șimbru de câmp.

Tehnologia de realizare a acestor produse se bazează pe rețete și metode tradiționale din zona Văii Bârgăului.

Tradiția ne-a oferit astfel posibilitatea de a face produse care nu conțin conservanți, aditivi sau alți compuși chimici sintetici.

 

În anii următori ne propunem să dezvoltăm activități turistice datorită apropierii de stațiunea Colibița unde densitatea de ioni negativi din atmosferă este ridicată și este suficient să stai în zonă pentru a obține o acțiune calmantă asupra cortexului, a aparatului respirator și circulator.

 

De la înfiinţare (anul 1996) şi până în prezent organizația noastră a acordat asistenţă unui număr de peste 4200 de femei, copii şi bătrâni în cadrul Centrului de Prevenire, Informare și Consiliere pentru victimele violenţei în familie. De asemenea, în cadrul Centrului Comunitar de Informare şi Consiliere pentru femei defavorizate victime ale violenţei în familie, din mediul rural, comuna Prundu-Bârgăului, au fost asistate 225 de persoane.

Aceste activități sociale au fost posibile datorită sprijinului primit prin derularea a 38 de proiecte din care amintim:

 

Centrul de Asistenţă şi Protecţie a Femeilor Victime ale Violenţei în Familie – 1996

Cursuri de instruire antreprenorială pentru femeile întreprinzătoare – 1997

Conferinţa Naţională a Femeilor Întreprinzătoare din România – 1998

Promovarea asistenţei medicale primare destinată romilor defavorizaţi din satul Domneşti – 1998

SOS Femeia Bătută! – 1999

Centrul de Asistenţă şi Protecţie a Femeilor Victime ale Violenţei în Familie – 1999

Specializare, instruire şi formare – 2000

Centrul comunitar de informare şi consiliere pentru femei defavorizate, victime ale violenţei în familie” 2001

Instruire si formare de formatori – 2002

Servicii de creare de locuri de muncă în cadrul comunităţilor – 2003

Campania de prevenire şi combatere a traficului de persoane, in rândul elevilor 2003-2004

FAM-NET – comunitate virtuală a ONG-urilor care se ocupă de fenomenele violenţei domestice şi traficului de fiinţe umane – 2004

Afirmarea femeilor în viaţa politică – 2004

Combaterea şi prevenirea violenţei domestice şi a traficului de persoane in judeţul Bistriţa-Năsăud proiect finanţat de către Ambasada Regatului Ţărilor de Jos la Bucureşti, în cadrul Programului MATRA KAP. Proiectul s-a desfăşurat în patru localităţi din judeţul Bistriţa-Năsăud – 2005

Copile, luptă împotriva vulnerabilitatii informandu-te – 2005

Şcoala de arta creaţiei şi succesului – 2006

Campania de prevenire şi combatere a traficului de persoane în rândul elevilor – 2006

Pe drumul creşterii: un training de autoeficacitate şi succes – 2006

Violenţa domestică” şi combaterea traficului de persoane – 2006

Servicii de ajutor pentru femeile victime ale violenţei – 2007

Tinerii, noi actori privind lupta impotriva traficului de persoane – 2007

Împreună pentru o viaţă mai bună – 2008

De la eşec la succes – 2009

Peste obstacole cu speranta si incredere – 2010

O interventie integrata in vederea consolidarii antreprenoriatului social al femeilor vulnerabile – 2010-2013

Facilitarea accesului la ocupare prin dezvoltarea de programe integrate de ocupare,formare și alte măsuri de sprijin pentru persoane din zonele rurale – PERFORM – 2015

 

Autorizații și acreditări

Licență de funcționare seria LF, nr.00001 eliberat la data de 27.07.2017, de Agentia Națională pentru Egalitate de Șanse între Femei și Bărbați

 

Certificatul de acreditare pentru:

Centrul de Prevenire, Informare, Consiliere pentru Victimele Violenţei în Familie

Servicii de informare şi consiliere profesională

Servicii de mediere a muncii pe piaţa internă

Autorizații de calificare pentru:

Ingrijitor bătrâni la domiciliu

Formator

Competente antreprenoriale

Antreprenor în economie socială

Activități oferite conform codurilor CAEN: 8899, 1071, 1039, 5610, 5629

 

Afilieri:

 

Membru în Echipa Intersectorială locală Bistrița –Năsăud

Membru în Comisia Județeană de Incluziune Socială Bistrița-Năsăud

Membru în Comisia de Egalitate de Sanse între Femei și Bărbati Bistrița-Năsăud

Deschide
Ajutor?
Salut! Te putem ajuta?