Cooperativă Agricola de Gradul 1 Grupul de Producatori Singeorz-Bai

Moto:”Cer și pământ, omul face locul sfânt !

 

Totul a pornit în anul 2013 de la gândul și ideea a doi ,,oameni faini și gospodari” Vasile Larionesi și Mitrofan Lupșan de a uni câteva suflete într-o așa numita Cooperativă Agricola de Gradul 1 Grupul de Producatori Singeorz-Bai în 2014 urmând ca cei doi sângeorzeni harnici și plini de speranță să pună bazele unui vis pentru a crea o realitate, aceea de a le materializa în infiintarea unei fabricute de lapte si in  construirea unei stâne.

La o distanță de 75 km de orașul-stațiune Sângeorz-Băi, stâna din Putredu se bucură de cel mai bogat bazin hidrografic din zonă și este privilegiată în a se menține tradițională, originală, tipic unei stâne ce are ca piatră de temelie omenia, hărnicia și determinarea unor oameni demn de apreciat. “Putredu” reprezintă desigur, locul perfect pentru dezvoltarea și susținerea unui astfel de proiect așa cum s-a și dovedit.

Pentru a ajunge la Stâna din Putredu trebuie străbătute trei județe: Bistrița, Suceava și Maramureș. Un drum lung, însă nemaipomenit de frumos, un loc în care aproximativ 300 de proprietari si membri ai Cooperative Agricole din Sângeorz-Băi, județul Bistrița-Năsăud sunt fericiți și încrezători să-și trimită la pasunat an de an vacile în Putredu.

Zona de pășunat din aceasta zona montana este propice pentru animale și prielnică pentru cei care se încumetă să-și petreacă zilele și nopțile la stâna din Putredu. Astfel că, pe parcursul unei zile toata productia de lapte obtinuta este prelucrata in fabricuta de lapte , loc unde se prepara brânză framantata, cascaval, telemea,smantana,urda si cas lapte de vaca .

Stâna Cooperativei Agricole de Grad I Grupul de Producatori Singeorz- Bai deține o sală de muls echipată la standarde europene, cu 8 posturi în care intră 16 vaci. De obicei, animalele stau aici 4 luni, mai exact din mai până în  septembrie, dacă vremea este favorabila, spre toamnă producția reducându-se la 50%.

Un lucru foarte important, frumos și în același timp de apreciat este că cei care au dus acest proiect la îndeplinire s-au gândit si la turiștii și călătorii care colindă aceste meleaguri, iar oricine va trece pe lângă această stână a Cooperativei,  sau oricui îi va ajunge la urechi șoaptele păsărilor despre existența acestei stâni va fi omenit și bine-venit să guste din bunătățile ce se prepară la stână. De asemenea, există în apropierea stânei o frumoasă atracție turistică, cascada Morilor, fiind de-a dreptul spectaculoasă, situată la doar câțiva metri în spatele stânei.

O altă bucurie a adus această cooperativă sângeorzenilor, fiind prima cooperativă din zona montană a României care a obținut dreptul de utilizare a mențiunii facultative „produs montan” pentru următoarele șase produse: „Cașcaval”, „Telemea”, „Smântână”, „Urdă”, „Caș din lapte de vacă” și „Brânză frământată de Sîngeorz Băi”.

 Aceste produse se fabrică și se comercializeaza chiar în inima stațiunii balneare Singeorz-Bai , de unde sângeorzenii o pot achiziționa cu usurinta,  la standul din Piata Centrala a Orasului Bistrita sau direct de la sediul Cooperativei .

 

E inconfundabil sentimentul de a simți gustul străvechi readus la viață!

Deschide
Ajutor?
Salut! Te putem ajuta?