Produs Montan

...de la munte pe masa ta

Cum se obţine menţiunea de calitate Produs Montan

De ce să obțineți mențiunea de calitate produs montan?

Pentru a valorifica rodul muncii dumneavoastră!

 • Un produs montan va fi privit de către cumpărători ca un produs de calitate superioară cu o origine certificată, obținut dintr-o zonă cu un grad redus de poluare.
 • Pentru a păstra autenticitatea produselor agricole destinate consumului uman și pentru a aduce plus valoare produselor dvs.
 • Pentru a evita folosirea termenului ,,munte,, într-un mod abuziv și a reglementa faptul că produsul, care a obținut dreptul de utilizare a acestei mențiuni este verificat și certificat ca fiind de la munte.
 • Eticheta “produs montan“, certifică originea montană a materiilor prime, a produsului și a zonei de procesare.
 • Pentru a proteja patrimoniul gastronomic local al zonelor de munte.
 • Pentru a putea accesa fonduri nerambursabile pentru promovarea și marketingul produselor dumneavoastră. 

Această schemă de calitate a fost creată la nivel european pentru a transmite  cumpărătorilor un mesaj puternic privind valoarea adăugată a produselor alimentare obținute în condițiile anevoioase din zonele muntoase.

Mențiunea de calitate “produs montan” este recunoscută la nivelul întregii Uniunii Europene și ajută producătorii să își promoveze mai bine produsele într-o piață europeană foarte dinamică.

Produsele montane sunt promovate în mediul digital de către Agenția Națională a Zonei Montane și de către alte instituții publice.

Ce produse pot obține dreptul de utilizare și Care sunt condițiile ?

Orice produse obținute din zona montană și procesate tot în zona montană,   destinate consumului uman, pe românește produse alimentare, cu excepția alcoolului și a produselor care conțin alcool!

Citește tot
 • Condițiile sunt firești și ușor de îndeplinit pentru un producător montan:
  • Materiile prime, dar și furajele pentru animalele de fermă trebuie să provină în principal din zone montane, iar în cazul produselor prelucrate, prelucrarea are loc, de asemenea, în zone montane. Din acest motiv nu vom putea certifica mierea care este culeasă în pastoral din zona de câmpie, chiar dacă stupina este situată în zona montană sau păstrăvul crescut în zona de munte și hrănit cu furaje proteice a căror origine este necunoscută.
  • Să dețineți cel puțin un atestat de producător ca persoană fizică. Dacă sunteți înregistrat ca PFA, II, IF, SRL, cooperativă agricolă, societate cooperativă, grup de producători, obște, composesorat, asociație, fundație, federație este și mai bine.
  • Să dețineți documente justificative care să certifice îndeplinirea condițiilor menționate mai devreme.
  Pe scurt, produsele care pot fi certificate sunt:
  • Produse animale procesate sau neprocesate, de ex.: lapte, produse lactate, brânzeturi, carne, produse din carne, ouă, etc.
  • Produse apicole, de ex.: miere, propolis solid.
  • Produse vegetale procesate sau neprocesate, de ex.: gemuri, dulcețuri, siropuri, ceaiuri, plante și fructe de cultură  sau provenind din flora spontană, zmeură, afine, legume, cartofi, ciuperci, etc.

Pentru mai multe detalii despre condiții și pentru a ști dacă localitatea dvs. face parte din zona montană, vă rugăm să luați legătura cu unul din consilierii Agenției Naționale a Zonei Montane. Datele de contact le regăsiți urmând linkul http://azm.gov.ro/structuri-teritoriale/. De asemenea, vă rugăm să luați legătura cu un consilier din cadrul Agenției Naționale a Zonei Montane pentru a vă informa dacă produsul dumneavoastră poate obține dreptul de utilizare a mențiunii de calitate facultative “produs montan“.

Cât mă costă să obțin mențiunea de produs montan?

Nimic! 0 Lei!

 • Întreaga procedură de obținere a dreptului de utilizare a mențiunii de calitate “produs montan“ este gratuită fiind un sprijin din partea statului român pentru producătorii din zona montană..

Cât durează să obțin mențiunea de produs montan?

Puțin!

 • Din momentul în care dispuneți de documentele justificative necesare pentru completarea documentației, totul se desfășoară foarte repede.
 • Vă invităm să-i întrebați pe producătorii cu produs montan listați pe website-ul produsmontan.ro!

Este complicată completarea documentației?

Depinde de abilitățile dvs. de a lucra cu documente! Dar… fiți liniștiți, suntem lângă dumneavoastrăsmile
 • Consilierii din Oficiile de Dezvoltare Montană vă vor ajuta și îndruma în tot procesul de completare a documentației.

Care sunt pașii de urmat?

 • Luați legătura cu unul dintre consilierii Agenției Naționale a Zonei Montane din zona dumneavoastră pentru a vă ușura viața. Vă vom îndruma în tot procesul de informare, completare a documentelor și obținere a dreptului de utilizare.
 • Sau puteți să începeți acest demers consultând ,,GHIDUL DE BUNE PRACTICI PRIVIND ACORDAREA DREPTULUI DE UTILIZARE A MENȚIUNII DE CALITATE  „PRODUS MONTAN”, un document explicit, foarte bine structurat, care conține toate explicațiile necesare bazate pe legislația în vigoare și pe care îl găsiți spre consultare urmând linkul https://produsmontan.ro/wp-content/uploads/2023/02/Ghidul-solicitantului-Produs-Montan-2021.pdf
Agenția Națională a Zonei Montane
© 2022 produsmontan.ro. Toate drepturile rezervate. Powered by webinspire.ro
phone-handsetchevron-down