Produs Montan

...de la munte pe masa ta

BLOG

Stâna de Vaideeni

În oraşul Horezu, din  Vâlcea,  în rând  cu  magazinele ce vând vestita ceramică ce stă sub semnul  cocoșului (perenitate românească autentică) există un  magazin cu totul deosebit numit:

„Stâna de Vaideeni. Noi mâncăm sănătos. Voi?”.

 Proprietarul, ŞTEFAN BĂLUŢĂ are 29 de ani şi a absolvit Agromontanologie la Universitatea din Sibiu, dar s-a întors să trăiască şi să muncească acasă, la Vaideeni. Provine dintr-o familie de crescători de ovine, din tată-n fiu, pe care îl  ilustrează în portul şi obiceiurile strămoşilor lui păstori. „Tata se ocupă de animale, mama face produsele, iar eu şi soţia ne ocupăm de magazin şi de comenzile de produse”,

Produsele cu mențiunea de PRODUS MONTAN, le duce oamenilor direct la uşă, tot ce vinde în magazinul din Horezu şi la aceleaşi preţuri, fără vreun comision, iar livrarea produselor este gratuită. Preia comenzi prin telefon, e-mail sau pe Facebook.

Magazinul l-au deschis în 2017 şi au început cu brânzeturi, apoi au adus şi alte produse, toate din zonă. „Am început cu telemea de oaie şi caşcaval de vacă simplu şi afumat. Apoi am continuat cu branza de burduf, tot un produs pe care îl făceau ai noştri la munte”, spune  Ştefan Băluţă.

Procesează zilnic cca. 400 - 450 de litri de lapte doar din ferma proprie. ,,Telemeaua de Vaideeni seamănă mult cu cea de Sibiu, dar gustul special al brânzei de Vaideeni, este dat de flora de pe pajiştile noastre din zona montană”, adaugă fermierul vâlcean.

Ştefan Băluţă are rasă de oi Ţurcană,  vaci Bălţată Românească şi Brună, şi capre metise de Carpatină cu Saanen.

Este mândru de poezia sa din magazin:

„Suntem la poale de Carpaţi,

Din tată-n fiu păstori.
Şi vă primim ca nişte fraţi
Când sunteţi călători.
Avem lapte şi smântână
Şi brânza cea mai bună.
Noi vă poftim ca să gustaţi

Produse de la stână.” 

 

           

fotografii preluate de pa pagina de socializare  

stanadevaideeni

Poftă bună!

link articol  revista FERMA  

Agenția Națională a Zonei Montane
© 2022 produsmontan.ro. Toate drepturile rezervate. Powered by webinspire.ro
phone-handsetchevron-down